Politiek: 'Luiaards in het sterfhuis'

Het lijkt alweer een semester geleden dat we het hier bij ZonderZever nog eens over politiek hadden. Een occasionele De Guchterie uitgezonderd, valt er dan ook niet veel te lachen sinds prins zomer regeert. Terugblikken dan maar, net zoals uw papieren dagblad. Het lijkt immers een nieuwe krantentrend om bij het krieken van de grote vakantie met rapporten te gooien naar de politieke klasse. Eerst ging De Standaard rond de deliberatietafel plaatsvatten, hetgeen niet minder dan 8 van de 15 federale ministers (waaronder premier Verhofstadt) een tweede zit opleverde. Vervolgens gooide Gazet Van Antwerpen een hele week lang met punten. Ook naar de tien ministers uit de Vlaamse regering. 9 van de 25 excellenties kregen een onvoldoende. Al bij al erg mild van de Frut-jury, vergeleken met die van De Standaard. Verhofstadt haalde het zelfs met de hakken over de sloot, maar de Franstalige ministers moesten ook hier met de natte staart tussen de benen afdruipen.

GVA gaf bovendien de oppositie de kans om te doen waar die goed in is; oppositie voeren. Pieter De Crem van de CD&V en Filip De Winter van het Vlaams Belang kregen zomaar even een gratis forum om de sloophamer boven te halen. Makkelijk, want de beste stuurlui staan tot nader order aan wal. Maar goed, de stem van die stuurlui verkoopt wellicht. En het moet gezegd, het leverde een paar mooie (populistische) quotes op. We beginnen met een paar pareltjes van oppertsjeef De Crem. Een man die zijn klassiekers kent, zo blijkt.
"Hij zou niet misstaan in een stuk van Shakespeare, meer bepaald als Henry II." (over Rudy Demotte)

"De Gucht is een figuur in een roman van Cyriel Buysse: alles wordt gereduceerd tot dorpspolitiek." (over...)

"Hij is alleen nog de beheerder van het sterfhuis waarin zijn regering opgebaard ligt." (over Verhofstadt)

En toen was het donderdag, en mocht De Winter de kroon op het werk zetten.
"Weegt letterlijk en figuurlijk zeer licht. Praat sneller dan ze denkt. Zou goed zijn in een beauty contest, maar is totaal ongeschikt als minister." (over Kathleen Van Brempt)

"Iemand met een hoog teddybeergehalte. Ik heb gemengde gevoelens over haar." (over Inge Vervotte)

"Is een ervaren rot in het vak, maar een hopeloos geval." (over Bert Anciaux)

"Hij wil wel, maar kan niet. Veel goede intenties, veel balonnetjes, veel stoeren verklaringen, maar er blijft nauwelijks iets van hangen." (over Marino Keulen)

Toegegeven, we hebben Telefactsgewijs de meest sensationele/negatieve keutels uit het hok gevist. M.a.w. de heren hebben zich al bij al nog gedragen.
Pikant detail; ondanks het feit dat GVA in zijn vorige weekendeditie al had aangekondigd dat De Crem de eerste drie dagen het woord zou krijgen, en vervolgens Dewinter de daarop volgende twee dagen, zag een webmaster zijn kans schoon om zijn partij nog maar eens in een slachtofferrol te duwen.
"Het rapport vermeldt niet alleen het oordeel van GVA maar ook van “de oppositie” in de Kamer. Nu ja, van de helft van de oppositie, want alleen De Crem van de CD&V komt aan het woord."

Luiaards in het sterfhuis of een bewuste leugen?

Update: De Standaard geeft dit weekend nu ook punten aan de Vlaamse regering. 8 van de 10 ministers blijkt geslaagd. Dat brengt de totale score van DS op 10 gebuisden op 25 ministers. (Eén slachtoffer méér dan GVA.)