De dikke darm van Saddam

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn; faits divers zijn koning in stille zomermaanden. Neem nu Saddam Hoessein; ex-dictator van Irak, al enige tijd residerend in een krappe cel -nog niet zo krap als het hol waar hij werd uitgetrokken, maar soit- en nog steeds tevergeefs uitkijkend naar zijn eerste penitentiar verlof. Eind dit jaar zou hij het mogen uitleggen aan de rechter, en krijgt hij vermoedelijk existentieel verlof. (In het hiernamaals dus.) Er gaat geen maand voorbij of Saddam's ranke lijf siert de cover van een of ander dag- of weekblad. Eerst kregen we te lezen en te horen dat Saddam groene vingers heeft. Wat later maakt het Britse boulevardkrantje The Sun ons aan de hand van weinig aan de verbeelding toelatende foto's diets dat Saddam nog altijd ballen aan zijn lijf heeft.

En nu is het weer van dattum, en wel dankzij een interview in het Amerikaanse tijdschrift GQ. Saddam geeft zijn cipiers relatieadvies; "Je moet een goede vrouw vinden, niet te jong en te oud, niet te slim of te oud, en één die kan koken en schoonmaken." Kortom, Goedele Liekens mag zich klaar houden.
We komen nog meer te weten. Zo zou Saddam aan een vorm van smetvrees lijden, vijf keer per dag bidden, een koran met een kogelgat lezen - en pas op, nu komt het - de dag steevast starten met een portie cornflakes van het merk Raisin Bran Crunch. "Hij at de hele voorraad Cheetos op. Toen er niets meer was, werd hij humeurig. We gaven hem toen Doritos, en hij was de Cheetos op slag vergeten. Hij at een familiezak Doritos in tien minuten leeg."

Nu vraag ik u; waar gaat dat eindigen? Krijgen we binnenkort ook nog endoscopiegewijs de dikke darm van Saddam te zien? En zou het niet eenvoudiger zijn om Saddam zijn eigen Big Brother-versie te gunnen? En vooral, hebben we hier te maken met een rockster of met een massamoordenaar?