Internet op zijn Chinees

Microsoft gaat China, de economische pletwals in spé, een handje helpen in zijn internetcensuur. Bill Gates' bedrijfje, de IT-pletwals van alle tijden, gebruikt daarvoor een softwarepakket dat politieke termen als 'democratie' en 'mensenrechten' weert. Alle gratis onderdelen van Msn China -zoals Msn Messenger en Msn Weblogs- tonen indien nodig een waarschuwende pop-up in het land van Mao, Deng en Jiang.

Niet echt verwonderlijk, want China heeft een reputatie hoog te houden wat dat betreft. Ook Google besliste eerder al om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de Chinese overheid.
Liever dat dan een totaalverbod, moet de achterliggende gedachte zijn.

Wie een site of blog op het gele net loslaat, moet zich trouwens eerst registreren in het land waar elke 10 minuten een internetcafé sneuvelt. Kortom, Chinezen zijn wat gewoon. In het land van de toekomst (?) nemen ze dan ook liever de bluts met de buil.
Miljoenen Chinezen hebben zich ondertussen op het bloggen gestort. Niet zonder succes overigens. In Duitsland hebben ze eind vorig jaar nog een Chinese blog verkozen tot beste internationale blog. 18Mo gaat over honden, meer precies over de manier waarop de trouwe viervoeter behandeld wordt in China. Vooraleer Michel -'Bucky'-Vandenbossche rood aanloopt; de honden dienen in dit geval als metafoor voor mensen. Blaffende honden worden niet gebeten door de Chinese censuurcommissie. Peking moet dan ook zo'n 100 miljoen internetgebruikers controleren.