Staking op pensioen bij ACV

Er wordt de laatste tijd wat afgeleuterd over (brug)pensioenen. Een noest arbeidende mens zou er nog grijs haar van krijgen. Dat geldt niet voor ACV-voorzitter Luc Cortebeeck; al jaar en dag rots in de branding van het syndicale tsjevendom. De man heeft bijna geen haar meer, laat staan een haar dat eraan denkt haar achterban tot staking op te roepen.

Al even opvallend als de houding van het ACV, is de communicatiestrategie van de vakbond. Krantenadvertenties ter grootte van een halve pagina vertellen u en ik waarom het ACV de schaftzakken blijft opmaken. Luc Cortebeeck -ja, hij weer!- kwam op Radio 1 uitleggen waarom een advertentie doeltreffender is dan een persartikel.
"De pers houdt zich in haar berichtgeving hoe langer hoe meer bezig met interpretatie i.p.v. informatie."

Het moge duidelijk zijn dat Cortebeeck een loopje neemt met de werkelijkheid, of heimwee heeft naar tijden waarin de verzuiling in Vlaanderen nog even manifest was als de ambetantigheid van Frank Bomans in Thuis. Gewoonlijk komt dat soort quotes trouwens van malcontente rechtse zakken die hun mening alleen nog herkennen in de lezersbrieven van Gazet van Antwerpen of in 't Pallieterke tout court. Kortom, het ACV nieuwe stijl; het patronaat zal er blij mee zijn.