De twaalf apostelmeisjes


De nieuwe campagne van het Parijse modehuis Marithé & François Girbaud valt niet overal in goede aarde. Het stadsbestuur van Milaan -zowat het modemekka van Europa- heeft de poster zelfs verboden.
De foto toont een dozijn schone deernen waar wij gerust eens een avondje mee willen gaan petanquen. Tot daar geen probleem, maar de Girbauds beelden hun modellen af als de twaalf apostelen tijdens het Laatste Avondmaal. De dames krijgen bovendien nog gezelschap van een half naakte man. Kortom, de Dolle Mina-versie van Leonardo Da Vinci's 'Ultima Cena'.
Terwijl onze bloemenliefhebbende kerkvader koortsachtig naar zijn tweede adem blijft zoeken, haalt Milaan de censuurbijl boven;

"Dit soort afbeelding met een hoge godsdienstige symbolische waarde kan niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden zonder de religieuze gevoeligheden van een deel van de bevolking te kwetsen."

De reclamemakers zitten nochtans vol nobele bedoelingen. Ze vragen zich af hoe de wereld er zou uitzien als de apostelen vrouwen waren geweest.
Noem het gerust castratie-angst, maar die vraag gaan we hier gemakkelijkheidshalve even uit de weg. Ondergetekende heeft nogal onrustig geslapen vannacht, vandaar.