B-H-V: beestige beeldspraak

Het is de week van de waarheid voor B-H-V. Zeggen 'ze'. Voor hetzelfde geld is het het JAAR van de waarheid voor de boemerang van de Belgische politiek. Sommigen ergeren zich de pleuris aan al die aandacht. Wij niet. Geef toe, toch prachtig die tsoenami van Vlaamse en Waalse retoriek? We zullen B-H-V dan ook missen wanneer dé oplossing zich aandient. Maar wees gerust, de methadon ligt al klaar. In geel-zwarte verpakking. Dat spreekt voor zich.

Over de inhoud van het probleem gaan we het later eens hebben. Veel frapanter en onderhoudender dan de inhoud -de laatste dagen- is immers de beeldspraak waarmee de onderhandelaars de pers wandelen sturen. Stevaert -of was het zijn marketingteam?- lanceerde zijn inmiddels beruchte witte konijn. Niet zomaar een konijn. Nee, ééntje met gebroken poten en een oor af. Prachtig toch? (Zolang het niemand op ideeën brengt uiteraard.) En het hek is meteen van de dam, of -als u wil- het hok van de krop.
Wie het nieuws een beetje volgt, merkt immers dat er een wedstrijdje 'metaforen bedenken' aan de gang is. Zware voet Jean-Marie Dedecker probeerde Stevaert gisteravond in Terzake alvast de loef af te steken. Dedecker hoopt dat het wit konijn "geen Softenon-konijn of muskusrat blijkt." Tot twee keer toe, want stel je voor dat de aandachtige kijker deze spijkers met koppen zou gemist hebben...
Een woordvoerder van de NV-A-jongeren eiste vanmiddag in 'Actueel' op Radio 1 een wit konijn mét oren en poten. Waarop de journalist in een vlaag van kurkdroog realisme; "een konijn zonder keutels bestaat niet". NV-A-voorzitter Bart De Wever maakte trouwens eerder al gewag van een koehandel.
Benieuwd waar dat gaat eindigen. Hoe dan ook, wij willen méér van dat! Kwestie van het niveau hoog te houden, hier enkele suggesties van uw nederige Zeveraar;

"Het moet wel een Duracell-konijn worden. D.w.z. één dat op lange termijn stand houdt."

"Het konijn moet wel solitair blijven, want als die beesten beginnen te kweken is het einde ver zoek in ons land."

"Een konijn zonder oren en poten...allemaal goed en wel, maar dan moet Vlaanderen wel de pruimen krijgen!"

"Een konijn hoort in de pot, net zoals als die Francophone snobs die zich komen vestigen in de Vlaamse rand rond Brussel en zich weigeren aan te passen!"

"Als het dat wit konijn is van Jefferson Airplane dan loopt binnenkort gans B-H-V aan een toeter te lurken."

En nu u...

Update: De immer poëtische Marc Van de Loverbosch had het vanmiddag in 'Actueel' over "jachthonden die met de staart tussen de benen vertrekken".