De zwanenzang van Pinkpop

Het is bijna Pinkstermaandag, en dan nestelen wij ons naar aloude gewoonte met zak kroepoek en fles Jack Daniels in onze zetel voor een marathon-uitzending van Pinkpop op Nederland 3. Zo ook dit jaar, zij het iets minder marathon, want de roze pop plugt pas in om 18 uur. En de kans is groot dat we volgend jaar de Interieur-facelift van Vijf TV moeten ondergaan i.p.v. een portie gierende gitaren en temporiserende beats. Pinkpop is immers op sterven na dood.

Slechts 15.000 van de 30.000 tickets -het waren er ooit 60.000- vonden een fortuinlijke eigenaar tot nu toe. En zoals u ziet, valt de opkomst enigszins tegen dit jaar. Organisator Jan Smeets -anti-rokende man met baard die ooit eens eigenhandig en vooral ziedend een optreden van The Cult lamlegde- klaagt over bands die te veel geld vragen, een slechte datum, en de moordende concurrentie van andere festivals in Nederland.
Smeets dwaalt. De Nederlander wikt en weegt, en kiest voor Rock Werchter. Werchter is bijna uitverkocht. Werchter lijkt ook elk jaar meer en meer op een Nederlandse enclave. Nog even en die kezen vragen nog taalfaciliteiten...

Overigens benieuwd wat de wandelende ADHD-reclame Dolf Janssen (rechts op de foto) zal uitvreten op pinkstermaandag 2006, als deze editie effectief de zwanenzang van Nederlands oudste festival inluidt. Al hoeft het natuurlijk zover niet te komen. Smeets houdt er alvast de moed in.