Carl uit Expeditie Robinson: een harde (kokos)noot om kraken

Televisie is een gevaarlijk medium. Vraag het maar aan Carl van Meerbeek uit Turnhout: de kannibaal/klootzak van de kokossoap 'Expeditie Robinson'. (Voor diegenen die zich te intellectueel voelen om televisie te kijken en teneinde een imagocrisis te vermijden liever een slecht boek lezen: in Expeditie Robinson maken Nederlanders en Vlamingen elkaar het leven zuur op een onbewoond eiland zonder luxe.) Kijkers die Carl gadesloegen op het kleine scherm, hoopten na verloop van tijd steevast dat het uiterst berekende en bekrulde heerschap tijdens het zwemmen zou kennis maken met een kudde extreem giftige kwallen of een school bloeddorstige piranha's. Het gebeurde niet. Terecht of niet terecht? Feit is dat wij niet in Carl's schoenen zouden willen staan. Je zal maar toevallig een groot grof Ardeens willen halen bij de bakker op zondagmorgen. De afvaller van de meest recente aflevering probeert vandaag zijn gezicht te redden in de media.
"Ik heb de indruk dat Robinson werd gemonteerd om mij onsympathiek te maken. Presentator Ernst-Paul Hasselbach zei op een gegeven ogenblik letterlijk dat ze genoeg beelden hadden om ons te maken of te kraken." (GVA)

''Wat mij vooral stoort is de voice-over die allerlei complotten en tactieken suggereert die er niet zijn." (Dag Allemaal)

Dat je met montagetechnieken een eigen verhaallijn kan creëren of de realiteit kan manipuleren mag geen Robinson verbazen. Je kan je dan ook afvragen hoe iemand van 43 bij zijn inschrijving zo naïef kan zijn. Ofwel is de huisman in kwestie écht de Judas waarvoor hij versleten wordt in Expeditie Robinson 2005, en in dat geval luidt de vraag of je dat soort mensen niet beter tegen zichzelf kan beschermen. Ofwel was de huisman in kwestie in werkelijkheid de Jezus Christus van Expeditie Robinson, en hadden de makers van de serie nog een Satan nodig.
Wat wij denken? Dat de waarheid ergens in het midden ligt, en dat Carl zich in groep wel eens van zijn minst emotioneel intelligente kant laat kennen, en in familiale- en vriendenkring best functioneert als een aardig en rechtschapen man. En u?