Camping Cosmos na de exodus

"Camping Cosmos lijkt op tsoenamiland" kopt Het Nieuwsblad op zondag. Het kan tellen als vergelijking. Tot nader order ligt het beschermd duinengebied van Westende niet bezaaid met opgeblazen lijken, dan wel met het schroot van de caravans die ooit de dienst uitmaakten op de bekendste ex-camping van Vlaanderen.

Eind vorig jaar viel definitief het doek over het decor van de gelijknamige film
'Camping Cosmos' van zotskap Jan Bucquoy. Dat leidde aanvankelijk tot emotionele taferelen. Niet zozeer bij Lolo Ferrari -zij bezweek eerder onder de druk van haar eigen caravan- maar vooral bij een elite van hardnekkige en hardleerse Cosmos-fanaten wier cosmos stopte waar de zeedijk van Westende begon. Bucquoy richtte een actiecomité op, hetgeen 'm meer dan eens in de cosmos van de Vlaamse huiskamer bracht. En toen werd het stil.
Wat eens de Ferrari van de Vlaamse campings was, ligt er nu bij als een openbaar stort. Kapotgeslagen caravans, verroeste toestellen, vuilniszakken, gasflessen, vuil ondergoed en uitwerpselen. Ratten hebben de plaats ingenomen van Bucquoy & Co. De burgemeester van Westende vreest voor de volksgezondheid.
Camping-uitbater Gerard Velle vindt dat zijn taak erop zit, en zegt dat de overgebleven caravans zijn zorg niet meer zijn. Het Vlaams Gewest, dat nu eigenaar is, betwist dat, maar het kan het terrein pas in 2006 beheren. Kortom, een welles/nietes-spelletje.
Ik ben enkele maanden voor de sluiting nog gaan rondwandelen op het terrein. De desolate aanblik gaf een beklemmend gevoel. Het leek wel alsof een kernramp -een tsoenami kenden we toen nog niet- alle leven had weggejaagd. De laatste muzikant op de zinkende Titanic -Bucquoy dus- bleef volharden in de boosheid, en gaf acte de présence voor een journalist en fotografe. Hij deed eind 2004 het licht uit.


Camping Cosmos na de exodus. 'Abandoned places'. Misschien een ideetje voor
de betere fotoblog. Er zijn er al een paar op dat idee gekomen, maar dat was vlak na de zomer van 2004. Toen was er nog geen gevaar voor Cholera- en andere ipedemieën.
Westende dreigt de zomer in te gaan met een
gevaarlijk, illegaal stort. Een mens zou bijna vergeten waarom de camping weg moest. Goed, hij had er nooit mogen komen, maar als de overheid niet in staat is om wat alerter te reageren kan ze haar principes misschien maar beter laten varen. Alle groene regelneverij ten spijt...