Grootste Belg in de regio's

Wat is de relevantie van de multimediale poll 'de grootste Belg' als die alleen stemmen telt van Belgen die het Nederlands machtig zijn? Juist, baraque friture!
Het VRT-radionieuws meldde onlangs dat ook onze Waalse broeders een grootste Belg gaan verkiezen. (De Oostkantons storten zich liever op een schotel Sauerkraut mit Bockwürste.) Een vluggertje
googelen gaf geen voldoening. Dan maar mailen naar de webredactie van de 'grootste Belg';

Zeveraar; "Kiezen alleen Vlamingen de grootste Belg, of loopt er in Wallonië en de Oostkantons een gelijkaardige verkiezing? Ik vind alvast niks terug op het net..."

Webredactie; "De RTBF is van plan een gelijkaardige wedstrijd te houden, maar veel is daar nog niet van bekend."

Stel nu dat de neuzen van Vlamingen en Walen voor één keer in dezelfde richting wijzen, en ze dezelfde grootste Belg verkiezen. Krijgt het tricolore prijsbeest dan twee standbeelden? Eén in Vlaanderen en één in Wallonië?
Kijk, ofwel kiezen àlle Belgen simultaan hun grootste Belg, ofwel kiezen alle Vlamingen hun grootste Vlaming. (En alle Walen hun grootste Waal.) Want dit slaat helemaal nergens op. Je maakt reclame voor een
natie in crisis met een geregionaliseerde poll. Enige consequentie zou de initiatiefnemers in casu sieren. En natuurlijk zal het eindresultaat in beide landsdelen verschillen. Franstaligen zullen nooit op een Vlaming stemmen. Omgekeerd wellicht wel, al is het maar vanuit een sentimenteel royalistische -en politiek correcte- reflex. Echt evident is dat niet, want de lijst van genomineerden wordt overduidelijk gedomineerd door Vlamingen, tenzij u Jean-Marie Pfaff onder de Duitstaligen catalogeert.
Ach, het is niks meer dan goedkoop vermaak, en de échte verkiezing vindt plaats in de kijk- en luisterstatistieken van de VRT. Eigenlijk zullen al die lijstjes en verkiezingen ons dikke vette Bockwurst (met een flinke schep Sauerkraut) wezen. Maar mocht u zich niet kunnen bedwingen, laat u dan vooral goed gaan, en informeer u bijvoorbeeld eens op één van die 735 weblogs van De Standaard. Ondergetekende twijfelt nog tussen Freddy Horion en Leopold II.