Het nieuwe energie-akkoord: Stilte voor Luminus?

Vanaf vandaag moeten energieleveranciers zich houden aan het akkoord van Minister van Consumentezaken Freya Van den Bossche. Het akkoord moet een halt toeroepen aan de tsoenami van klachten van bedrogen consumenten. Denk aan de getuigen van Luminus die zich -surprise!- aandienen aan uw voordeur, of aan ongewilde dubbele contracten. Gedaan met de truken van de foor dus.
De volledige inhoud lees je
hier , maar wij -nerds als we zijn- onthouden vooral dat elke energieleverancier nu een tariefsimulator op zijn website moet zetten.
Even de proef op de som nemen. Bij Nuon zijn de mosselen alvast nog niet helemaal binnen;

"Een online besparingsberekening maken is momenteel niet mogelijk. Indien u door ons gecontacteerd wenst te worden, kunt u uw naam en telefoonnummer achterlaten op ons e-mailadres."

Fijn! Het is een begin, maar het is zeker geen online tariefsimulator. Benieuwd of de webmaster bij dag en dauw het licht heeft gezien.
Voor een tariefsimulator moet u blijkbaar bij
Electrabel en Luminus zijn.
De
simulator van Electrabel is het meest nauwkeurig en compleet. Maar wel even het hoofd erbij houden, want bij de twee laatste meerkeuzevragen waagt Electrabel zich op glad ijs;

"Na deze simulatie kunt u een overeenkomst afsluiten. Wilt u minstens een jaar klant blijven en een korting van 2% genieten op de Electrabel-energieprijs?
Wenst u een extra korting van € 10 te genieten door te betalen via domiciliëring? "

De 'ja'-knop staat uiteraard standaard ingesteld, of wat had u gedacht? Niet te snel klikken dus is de boodschap. Al duwt Electrabel ons vervolgens nog een hele reutemeteut van vragen in onze strot. Het tegendeel zou nogal straf zijn, en tijden veranderen dus.
Nee, als we aan
agressieve verkoopstechnieken denken, valt al gauw de naam Luminus. Eigenaardig genoeg zijn we daar met een paar klikken geholpen aan een prijsberekening, en het blijft hier tot nader order angstvallig stil aan onze deurbel...

Update: De tariefsimulator van Nuon is nu ook online.