Gaia maakt het bont

Op een dag vind je de job van je leven, en dan ben je weg. Bij Gaia bijvoorbeeld. Voorzitter Michel Vandenbosch staat de laatste vier weken in een schiettent na een interview in een 'onafhankelijk weekblad' waarin de zelfverklaarde dierenvriend toegeeft dat Gaia een veeleisende werkgever is, maar zich in één adem afvraagt of daar iets mis mee is. De schutters in de lezersbrievenrubriek zijn misnoegde ex-werknemers van de dierenrechtenorganisatie. De ultieme dierenvriend en zijn rechter hand An de Greef zouden hun personeel op kantoor beestachtig behandelen;

"Vandenbosch heeft de mond vol over mensenrechten, wel ik kan jullie verzekeren dat de mensenrechten op kantoor meer dan eens geschonden werden."

Er wordt met bakstenen gegooid dat het een lieve lust is. Het gaat dan onder meer over controle-camera's, onbetaalde overuren, onbestaande lunchpauzes, een onmenselijk hoge werkdruk, een gebrek aan inspraak, en een baas die knort als een varken bij de volle trog. Kortom, Vandenbosch gaat gebukt onder een hoog Bucky-gehalte, en het Gaia-kantoor heeft veel weg van de gemiddelde werkvloer in Vlaanderen anno 2005.
Blaffende honden bijten niet, zou een mens denken, maar dat was buiten Vandenbosch gerekend één week later;

"Ik vraag mij af waar al dat natrappen goed voor is. Kritiek uiten kan zeker bij Gaia, maar onder kritiek versta ik geen onfaire roddels, onwaarheden, en allerlei uit de context gesleurde verdraaiïngen of overdrijvingen verspreiden."

Maar Vandenbosch's reactie wordt meteen gevolgd door een nieuwe lading verbale kogels van een ex-werknemer. Waar rook is is vuur, denken wij dan. Misschien wordt het eens tijd dat Amnesty International een waarnemer naar de Gaia-kantoren stuurt? Misschien wordt het ook eens tijd dat iemand Vandenbosch diets maakt dat de mens in feite ook een (gewerveld) dier is, het ene exmeplaar weliswaar al wat meer dan het andere.
Een rondje googelen bracht een vacature boven water die haar versheidsdatum enigszins heeft overschreden.;

"GAIA biedt haar medewerkers binnen een aangename en moderne werkomgeving..."

Toch? Gaia eist bovendien dat haar medewerkers "gekozen hebben voor een vegetarische levensstijl". Dat lijkt logisch -wiens brood men eet, wiens woord men spreekt- maar is het dat ook? Sinds wanneer mag een werkgever openlijk selectiecriteria hanteren die met de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant te maken hebben? Ach, wie de mens kent leert de dieren liefhebben.
U hoeft overigens niet te reageren, want Gaia zoekt momenteel alleen maar promomensen en vrijwilligers. En die laatste groep mag na het voltooien van zijn onbaatzuchtige taak gerust een Big Mac gaan steken.