Eerste hond gekloond: van Suk tot Snuppy

Vergeet Dolly, hier komt Snuppy! Koreaanse wetenschappers zijn er na 1.000 mislukte pogingen in geslaagd een hond te klonen. Dat is bijzonder, want in tegenstelling tot schapen, geiten, koeien, varkens, paarden, katten en dino's laat een hond zich zomaar niet klonen omwille van zijn 'kwetsbare eicellen'. (video)

Een grote stap voor de wetenschap, zeker als je als klein landje die yankees in snelheid kan kloppen. Het leverde de Koreaanse stamcelgoeroe met de welluidende naam Hwang Woo Suk de status van nationale held op. Suk kreeg er zelfs zijn eigen postzegel. Alle ethiekridders ten spijt.

Als notoir hondenhater zou ik Suk (we houden het graag kort) toch willen vragen vanaf heden geen honden meer te klonen. Nee, dan liever een vlezige vogelspin, bonte zeehond, of zo'n lekker mals lammetje. Geef toe, aan honden geen gebrek op deze aardkloot. Langs drukke vakantiewegen vragen trouwe viervoeters zich wild kakkend af of hun baasje hen nog komt oppikken, en op eBay raken de hondengrillen Haaltert en de hondenboeken Assebroek niet eens uit. Ik zou bij deze willen pleiten voor verantwoord klonen, want voor je het weet schieten straks de eerste hondenkloonfabrieken uit de grond voor vrouwen wier kinderwens onbeantwoord is gebleven. De wereld is trouwens beter af met een geboortebeperking voor honden. Bij deze...steek een lont in je hond!