Het belang van 'De Nieuwe Wereld' en VB 6015

En wij die dachten dat de Deng-spot met Filip Dewinter-imitatie de VRT-radio niet mocht halen. Dat was dan buiten 'De Nieuwe Wereld' op Radio 1 gerekend. Deng-hoofdredacteur Danny Ilegems, voor de gelegenheid op de schoot van presentatrice Annemie Peeters, toonde zich vanmiddag met verstomming geslagen toen de bewuste gewraakte Deng-spot de revue passeerde ter illustratie. Zolang het maar geen reclame is, moeten ze daar aan de Reyerslaan denken. Rare logica. Ofwel gaat de redactie zijn boekje te buiten.

Als het van het Vlaams Belang afhangt, komt er trouwens een 'onafhankelijke mediaregulator die op de objectiviteit en neutraliteit van de openbare omproep moet toezien'. (uit GVA) Een hele boterham om te zeggen dat de VRT het weer uithangt in de ogen van het Belang. En wat doe je ondertussen wanneer het mediale cordon sanitaire zich weer aandient als ware het een etterende puist? Juist ja, dan start je gewoon je eigen radio, of beter radioprogramma op. Toeval of niet, VB 6015 gaat vanuit Duitsland uitzenden... Tenzij de Kultuurkamer van Groen! haar zin krijgt. Ach, les extrèmes se touchent. Trouwens, als VB 6015 een solonummertje is van partijlid Jurgen Verstrepen, en geen partij-initiatief, dan maakt Groen! zich onsterfelijk belachelijk.

Wij zien trouwens geen reden tot ongerustheid. Via LVB het promotieclipje van het digitale VB 6015 bekeken, en vervolgens eens goed gelachen. Jurgen Verstrepen is terug, maar klinkt nu als een opdringerige stofzuigerverkoper. Het studiootje waarin Verstrepen zich nestelt heeft meer weg van het sanitair van café De Leeuw van Vlaanderen dan van een moderne radiostudio. Laag gevallen, denk je dan als ervaren radiomaker. Waar is de tijd van weleer toen Verstrepen Vlaams Blokkers de huid vol schold in zijn zondagmiddagshow Zwart/Wit -of heette het toen gewoon 'talkradio'?- op Radio Metropolys (Antwerpen), en zodoende station-manager Werner Schaeffer bijna een burn-out bezorgde? Antwoord; meer dan tien jaar achter ons. Maar wie zijn rebellie en afkeer van het Vlaamse hokjesdenken verkoopt aan de duivel, is niet goed bezig. Sterker nog; zo iemand is verworden tot een karikatuur van zichzelf. Ach, if you can't beat 'm, join 'm. Conclusie: VB 6015 is een scheet in een fles. Of Verstrepen moest iedereen een DAB-radio cadeau doen, en het over een andere -professionele- boeg gooien.

Tot slot, zodat we weer een maand kunnen zwijgen over het Belang, een snapshot uit de bezoekersstatistieken van ZonderZever. Zonder woorden...